SL: Leuven 10 - Kortrijk 14

Na de lange coronapauze mocht Leuven Aquatics waterpolo voor hun allereerste match in de hoogste Belgische afdeling aantreden. Leuven wilt in zijn eerste jaar Super League laten zien dat ze ook met de grote jongens kunnen meedraaien en zich niet van het kastje naar de muur laten spelen. Tegenstander van dienst was het Kortrijkse KWK, afgelopen jaren een sterke middenmotor in eerste klasse, waartegen Leuven vorig jaar nog 19-3 op hun doos kreeg in de beker. Direct een pittige uitdaging voor het team van coach Steph Degand.

Leuven speelt sterk en verrast de bezoekers

Beide teams beginnen eerder aftastend aan hun eerste match van het seizoen. Aan elke kant komen goeie shots, maar de keepers staan goed klaar om op te vangen. Ze werden allebei echter ondersteund door een goede verdediging en een (stevig) hoopje geluk. Het is Kortrijk dat de eerste keer toeslaat, waarna 'de meestbegeerde youngter van de Super League' Maarten Dompas de allereerste goal in hoogste klasse voor Leuven Aquatics binnen ramt. Yoram Luts brengt met een goed schot Leuven op voorsprong, maar Kortrijk brengt na een manmeer de score terug in evenwicht, 2-2.

Leuven staat op scherp, want het start de tweede time met goals van Lukas Dekeyser, met een strak schot, en Jef De Cat met een revairs vanop piket, 4-2. Kortrijk krijgt een penalty, maar kan deze niet omzetten. Nadien vindt het met een goeie tegenaaval alsnog de aansluiting. Yoram herstelt de voorsprong bij manmeer, doch Kortrijk kan na een strak schot dichterbij komen, 5-4. Leuven forceert vervolgens een manmeer, waarbij Jef knap teamspel afwerkt, verdiend 6-4 bij de rust.

Kortrijkse motor schiet dan toch in gang

Na de koffie komt Kortrijk aan zijn goede kant te liggen. Het verandert van systeem waarbij het hoog uitprest en de match harder en ook wat bitsiger verloopt. Leuven is niet opgewassen tegen de overmacht van de ervaren Kortrijkzanen en krijgt vijf doelpunten achter elkaar om de oren. Door pech en goed uitverdedigen van Kortrijk kan Leuven dankzij Nathan Dompas pas in de slotminuut tegenprikken. Uiteindelijk kan Kortrijk met enkele seconden op de klok toch nog scoren, 7-10.

Time vier doen de bezoekers verder met de hoge pressing en kan het de voorsprong uitbreiden na een tegenaanval, 7-11. Door de harde verdediging van Kortrijk ontvangt Leuven wel veel manmeersituaties en Nathan kan er na een tijd zo eentje afwerken. Nadien verkleint Lukas de kloof tot 9-11 na een penalty, maar Kortrijk antwoord direct de volgende aanval. Leuven laat het hoofd niet hangen en Lukas houdt met een pareltje in de verre hoek de spanning in de match. Kortrijk controleert het spel en zadelt Leuven nog op met twee doelpunten, eindstand 10-14.

Leuven verraste vriend en vijand door de eerste helft de betere ploeg te zijn, maar schoot zichzelf in de voet door de focus te verliezen in de derde time. Desondanks mogen de spelers trots zijn en kunnen met opgeheven hoofd verder naar de volgende match. Afspraak zaterdag 3 oktober in Doornik.

Verslag: Maarten Eerdekens