Voorbeschouwing Seizoen 20/21

Na 32 (!) weekends zonder match had onze Leuvense U17 afgelopen zondag de eer om als eerste ploeg terug een competitiewedstrijd te spelen. Volgend weekend volgt de rest hun voorbeeld, hoog tijd voor een korte voorbeschouwing van het Leuvense waterpolo seizoen.

Dit jaar is de Leuvense waterpolo vertegenwoordigd in acht verschillende reeksen, een kleine daling in vergelijking met vorig jaar. Dit jaar doen de U11 en de U15 het met slechts één ploeg. De reserven senioren ploeg wordt dan weer vervangen door een competitieve tweede ploeg in vierde klasse. De sportieve verwachtingen van al deze ploegen ontdek je hieronder.

Beginnen doen we met het grootste nieuws; voor het eerst treden de senioren aan in de hoogste afdeling van België, de Super Ligue. Deze primeur kwam tot stand in de nasleep van vorig seizoen dat abrupt onderbroken werd door het coronavirus. Toen vorig seizoen het doek viel over de competitie bekleedden onze senioren een tweede plaats op drie punten van leider Oostende maar Leuven stond nog een match in het krijt. Gevolg? Zowel Oostende als Leuven promoveren. Onze heren temperen de sportieve verwachtingen, de voorbije jaren leerden dat de promovendi in de Super Ligue een overgangsperiode mogen verwachten. De matchen tegen mede-promovendus Oostende zullen een belangrijke afspraak worden. 

Ook voor onze splinternieuwe tweede seniorenploeg zijn de verwachtingen moeilijk in te schatten. Op lange termijn is het doel van deze ploeg om naar derde divisie te promoveren en zo ook een nuttig opleidingsinstrument voor de opkomende talenten te worden. Volgend seizoen wordt het aftasten hoe succesvol deze samenwerking tussen jeugd en ervaren spelers loopt. Het is alvast hoopvol dat deze ploeg erin slaagde oude bekende en ervaren rot in het vak Luc Boone als coach te overtuigen. 

In tegenstelling tot de herenploegen beginnen de dames vol klassement ambities aan het nieuwe seizoen. Tijdens de lange corona-pauze verloor de ploeg geen speelsters en werd ze versterkt met een extra keepster. Bovendien trokken ze ook een nieuwe ervaren coach, die eerder aan het werk was bij de Brusselse dames, aan. Na een aantal jaar in de top vier van België is het doel dit jaar een eerste medaille in de prijzenkast bemachtigen. Als ze hierin slagen, zou dit eveneens een primeur zijn.

De voorbije jaren bouwde de Leuvense jeugdwerking een uitstekende reputatie op. Dit jaar hopen we deze traditie hoog te houden. Het doel is dan ook dat de Leuvense jeugdploegen aan de top van België meedraaien zonder het bijhorende spelplezier uit het oog te verliezen. In vergelijking met vorig seizoen zijn er twee ploegen minder, elke leeftijdscategorie heeft één ploeg, telkens in de hoogste afdeling.

De junioren treden dit seizoen met de ambitieuze jonge coach Nathan Dompas aan in het nieuwe U21 format. Buiten sterkhouder en keeper Simen Cassiman blijft het team van vorig jaar overeind, aangevuld met enkele jonge sterren. Een ticket voor de play-offs is dus het minimum. Een aantal talentvolle junioren maken dit jaar de overstap naar de seniorenploeg maar zullen eveneens zoveel mogelijk actief blijven bij de U21.  

Afgelopen weekend opende de U17 het seizoen meteen met een loodzware verplaatsing naar titelfavoriet Oostende. De 25-3 eindstand spreekt voor zich, het zal moeilijk worden om voor de podiumplaatsen te spelen dit jaar. De huidige kadetten generatie bestaat namelijk vooral uit eerstejaars die nog wat meer kracht en ervaring kunnen gebruiken. Het bovenste deel van de tabelhelft moet wel haalbaar zijn eenmaal de ploeg erin slaagt zijn eigen sterktes te benutten. 

De U15 daarentegen mag niet tevreden zijn met minder dan een podiumplaats. Deze miniemenploeg is compleet en heeft een goede voorbereiding achter de rug. Hoofdcoach Yoram Luts mikt dus op top drie, alles beter is mooi meegenomen. En wie weet gaan ze uiteindelijk met de gouden plak lopen. 

Net als bij de kadetten start de U13 het seizoen met voornamelijk eerstejaars. Toch is hoofdcoach Lotte Delport ambitieus. Play-offs is het doel want deze jonge maar sterke generatie moet in staat zijn hoge toppen te scheren. 

Bij de eendjes is plezier maken uiteraard het belangrijkste, desalniettemin is winnen een deel van de Leuvense jeugdwerking. Dat geldt ook voor de U11 en dus zijn de play-offs het doel!